Update 28/4

Beste patiënten,

vanaf 4 mei kan u terug terecht in onze praktijk. We nemen alle nodige voorzorgsmaatregelen zodat u op een veilige manier kan worden behandeld en we u pijnklachten kunnen verhelpen.

Mogen we vragen om een mondmasker te dragen en afstand te houden in de wachtzaal? Dank u!

Alle maatregelen kunt u hieronder nog eens nalezen.

Dank voor u medewerking en blijf actief!

Maatregelen i.v.m. corona

Beste Patiënt,

Wegens het Coronavirus hebben we de volgende maatregelen genomen.

1. Indien u niet wenst langs te komen, is dit volledig begrijpelijk. Geef ons een telefoontje en we verplaatsen je afspraak.

2. Indien u ziek bent of u bent niet fit gelieve thuis te blijven en je afspraak te verplaatsen.

3. Neem een douche met voldoende zeep en doe propere kleren aan voor u op behandeling komt.

4. Desinfecteer of was u handen bij aankomst.

5. De Chiropractor, kinesist, podoloog wassen hun handen na elke behandeling.

6. Tafels en materiaal worden na elke behandeling gedesinfecteerd.

7. Blijf zo kort mogelijk in de wachtzaal.

Dank voor u medewerking!

Michaël Schotte

Oude Veurnestraat 1D 8900 Ieper | Olmstraat 36 Bus 1, 8790 Waregem T 0477 555 270

Over ons

Onze praktijk legt zich toe op het behandelen van spier- en gewrichtsklachten alsook klachten van het zenuwstelsel.

Dit doen we door gebruik te maken van een vier-fronten aanpak: onderzoek, educatie, behandeling en oefenen.

Ons doel is uw nek-en rugklachten, gewrichtsklachten en sportletsels zo grondig mogelijk te onderzoeken en zo, succesvol te behandelen.

Assess = Onderzoek

Bij elke patiënt gaan we op zoek naar het 'waarom' van hun klacht en/of pijn. Onze Corebusiness is de plaats en de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Look, feel, move!

Een grondige ondervraging is belangrijk. Daarna beginnen we met een deftig chiropractisch, orthopedisch en neurologisch onderzoek. Na dit onderzoek gaan we samen met de patiënt de mogelijke oorzaken doorlopen en een behandelingsplan opstellen.

Educate = Educatie

We geven uitleg over hoe de patiënt zelf zijn pijnklachten kan verhelpen.

Na het onderzoek geven we een duidelijk overzicht wat er juist aan de hand is. We geven duiding en uitleg wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Dit kan op verschillende vlakken zijn:

 • ergonomie
 • lifestyle
 • spieren en gewrichten
 • houding
 • belasting
 • ademhaling

Daarom maken we gebruik van de DTM-analyse.

Treat = Behandel

Manuele behandeling: Hier gaat de chiropractor verschillende manuele ingrepen uitvoeren, dit aangepast aan de patiënt. De doelstelling is om spieren, gewrichten en zenuwen zo goed als mogelijk te laten functioneren.

Dit gebeurt door de chiropractor en/of de kinesitherapeut.

Train = Oefen

 1. Aanleren van de juiste bewegingspatronen en die oefenen
 2. Opbouwen van rugstabiliteit en gehele lichaamsstabiliteit
 3. Verbeteren van de uithouding van de spieren (reps verhogen)
 4. Kracht opbouwen terwijl rug stabiel blijft
 5. Snelheid, behendigheid en macht ontwikkelen

Oefeningen: om terugkerende klachten te helpen voorkomen, geven we de patiënt aangepaste oefeningen mee. Via een stabilisatie onderzoek leggen we vast welke oefeningen nodig zijn.

Veel oefeningen zijn overal te vinden op het net en worden ten passe en ten onpas gegeven. Het is van uiterst belang de juiste oefeneningen te geven en die 100% correct uit te voeren.

Dit gebeurt op advies van de chiropractor en/of de kinesitherapeut.

Nieuws

Michael Schotte werpt zich op als pleitbezorger van de bewegingsleer

Michael Schotte werpt zich op als pleitbezorger van de bewegingsleer

Nieuw kwaliteitszegel voor Michael

Nieuw kwaliteitszegel voor Michael

Belgisch record voor Annelies

Belgisch record voor Annelies

Team

Chiropractor

Michael Schotte


Waregem & Ieper
Kinesiste

Charlotte Michiels


Ieper
Kinesist

Niels Delporte


Ieper
Massagetherapeute

Nathalie Callens


Waregem
Sportkinesist

Jens Ghettem


Waregem
Podoloog

Milan Mestdag


Ieper

Praktijken

Praktijk Ieper

Oude Veurnestraat 1D 8900 Ieper

Michael, Charlotte & Stéphanie

T 057 20 38 22

T 0477 555 270

Openingsuren

Ma 8 tot 12u
Di 8 tot 20u
Do 8 tot 20u
Vr 13 tot 20u


Praktijk Waregem

Olmstraat 36, bus 1 8790 Waregem

Michaël, Nathalie & Jens

T 056 60 50 51

T 0477 555 270

Openingsuren

Ma 13 tot 20u
Wo 8 tot 20u
Vr 8 tot 12u

FAQ's

Preventie

Preventie is belangrijk. In de klassieke geneeskunde wordt daar te weinig op gefocust. Wist u dat twee derden van de ernstige letsels voorafgegaan wordt door een minuscuul, onbenullig kwaaltje? Als er tijdig wordt ingegrepen kunnen ernstige klachten (hevige slijtage, hernia …) voorkomen worden.   

Veel mensen komen 's avonds thuis van hun werk met kleine ongemakken, die ongemakken zorgen later voor serieuze problemen. Vroeg ingrijpen en controle, is de boodschap. Zo kunnen zware pijnstillers, ontstekingsremmers en operaties vermeden worden. Preventie houdt ook in dat je zorg draagt voor je lichaam; bewegen en gezond eten, ook daar kan een chiropractor u helpen.

 

Doet een behandeling pijn en is die gevaarlijk?

Tweemaal nee!  Wat er ook beweerd wordt, een manipulatie doet geen pijn. Het krakende geluid voelt wel wat vreemd aan maar is niet pijnlijk. Wie je aanspreekt is bepalend om te weten of een chiropractische behandeling gevaarlijk is. Om een objectief idee te geven hoe een derde partij daarover denkt is het interessant om weten dat de verzekeringspremie voor beroepsaansprakelijkheid van een chiropractor zeer laag is.  Een manipulatie moet natuurlijk uitgevoerd worden door een goed opgeleide persoon die daarin gespecialiseerd is. Een chiropractor dus!

Wetenschappelijk onderzoek door de jaren heen heeft de doeltreffendheid van een chiropractische behandeling bewezen. Met als gevolg dat meer en meer andere medische takken deze behandelingsmethode overnemen. Schoenmaker blijf dus bij je leest.

Moet ik leren leven met artrose?

Artrose is slijtage van de gewrichten in ons lichaam. Het is geen ziekte. Het is een normaal verouderingsproces dat ieder van ons doormaakt. Slijtage wordt wel door een aantal factoren in de hand gewerkt, zoals opgelopen fysieke trauma’s (breuken, kneuzingen), zware fysieke belastende arbeid en erfelijkheid spelen ook een belangrijke rol.

Artrose hoeft echter geen klachten te geven. Artrose zorgt voor stijve gewrichten, met gevolg stijve en gespannen spieren. Die stijfheid en gespannen spieren veroorzaken de klachten. Bewegen zonder te belasten is de boodschap. Zo kunnen de klachten beperkt worden en kan de slijtage vertraagd worden. Dit is nu juist de opdracht van een chiropractor. Ons bewegingsapparaat zo goed mogelijk laten functioneren. Zo kunnen we veel klachten van artrose verhelpen. Er zijn natuurlijk limieten. Wanneer artrose te hevig wordt, moeten er andere ingrepen gebeuren. Dus ja, de pijn kan verzacht worden.

Is rugpijn de kwaal van de eeuw?

80% van de bevolking heeft ooit in zijn leven rugpijn. Waar ligt de oorzaak? De basis van een goed functionerend lichaam wordt gelegd tijdens onze groeifase. Meer en meer handelingen gebeuren in een zittende hangende lichaamspositie( computer, I-pad, TV...). Dit is erg belastend voor de rug en verstoort het spierevenwicht in ons bewegingsstelsel.

Hoe kan ons lichaam tijdens onze groeifase sterk en goed ontwikkelen wanneer we niet bewegen?

2 uur beweging per week op school is gewoonweg veel te weinig. Hier wordt de basis gelegd voor onze latere rugklachten. Dus, laat uw kinderen bewegen, spelen, sporten.

Osteoporose en Chiropractie

Osteoporose is een synoniem voor botontkalking. De hoeveelheid bot in onze beenderen is verminderd. Dit maakt onze beenderen broos en het gevaar voor een botbreuk wordt groter.  Laten we duidelijk zijn, osteoporose doet geen pijn. Wat zijn de oorzaken van botontkalking: Hoge inname van cortisone, langdurig gebruik van een teveel aan alcohol, te weinig beweging, de menopauze...

Vraag raad aan uw huisarts, hij zal u perfect kunnen begeleiden.

Mag ik dan nog behandeld worden? Ja, uw chiropractor is opgeleid om te weten wanneer er behandeld mag worden en wanneer het risico te groot is. Hij past zijn behandeling aan, aan de noden van de patiënt.

Voor iedereen!

De behandeling van rugpijn wordt traditioneel gezien als het werkterrein van de chiropractor. Maar het indicatiegebied van een chiropractor is echter veel groter en omvat alle klachten die te maken hebben met ons bewegingsapparaat en dit voor alle leeftijden en alle bevolkingsklassen. 

Chiropractie beperkt zich niet tot het behandelen van rugklachten.

Prof. Karel Lewit zei:

"Diegene die de pijnplaats behandelt, is verloren!

Want de oorsprong van de pijn komt in veel gevallen niet overeen met de plaats waar de persoon de pijn voelt. De volgende pijnen kunnen door een chiropractische behandeling verholpen worden, maar eerst gaat de chiropractor door een grondig onderzoek na of de klacht wel degelijk zijn oorsprong vindt in het bewegingsapparaat. Zoniet stuurt hij u door naar uw huisarts.

 • Enkels en voeten: chronisch verzwikken van de enkels, platvoeten, hamertenen, hielsporen, pijnlijke voetzolen, doortrapte voet
 • Knieën en scheenbenen: ontsteking van scheenbeen, tendinitis van de kniepezen, door knie vallen, slijtage van de knie, aspecifieke pijn
 • Heupen: slijtage, bursitis
 • Bekken: instabiliteit, staartbeenpijn, ontsteking
 • Lage rug: uitgeholde rug, spierzwakte, lumbago, ischias, sciatiek, verschot, blokkeren, straling in de benen, tintelingen in de benen
 • Borstkas: Tietze-syndroom, tussenribspierpijn, kromming van de rug, bolle rug, verstijving van de rug, Scheuerman
 • Nek: torticollis, stijve nek, straling naar de boven en onderarm, tintelingen in handen, whiplash, ontsteking van nekspieren, spierspanning
 • Schouders: tendinitis, afhangende schouders, spierscheuren, thoracic outlet syndroom, bewegingsbeperking, frozen shoulder
 • Ellebogen: tenniselleboog, golferselleboog, tintelingen in hand
 • Hand en vingers: duimpijn, carpal tunnel, slapende handen tintelingen in de vingers
 • Kaak: klikken, blokkeren, pijn tijdens kauwen, tanden knarsen
 • Hoofd: achterhoofdpijn, frontale pijn, pijn achter de ogen, duizeligheid, oorsuizingen, gezichtspijn

Behandeling

De eerste behandeling

Uw eerste bezoek bij de chiropractor neemt meestal 30 tot 40 minuten in beslag. Er wordt een grondige vraagstelling gedaan en een uitgebreid onderzoek. Dit gaat meestal als volgt:

 • Vraagstelling over
  • hoofdklacht
  • andere klachten
  • medische voorgeschiedenis
  • familiale medische geschiedenis
  • vorige behandeling
  • medicatie
 • Onderzoek
  • chiropractisch
  • orthopeadisch
  • neurologisch
 • Diagnose en behandelingsplan.  Na het onderzoek wordt overlopen wat de mogelijke oorzaken van de klachten zijn. Indien uw klachten door de chiropractor kunnen verholpen worden, zal een behandelingsplan opgesteld en besproken worden met de patiënt. In het andere geval wordt U naar de juiste persoon doorverwezen.
 • Er wordt onmiddellijk met de behandeling gestart.  Een behandeling door een chiropractor bestaat grotendeels uit het manipuleren van gewrichten (zie veel gestelde vragen). Maar dit is niet de enige behandelingsmethode. Hij gaat zijn behandeling aanpassen aan iedere patiënt, rekeninghoudend met zijn medische voorgeschiedenis, leeftijd, eventuele medicatie, enz.

Het behandelingsplan bevat altijd een oefenprogramma. Dit is geen rugschool waar iedereen dezelfde oefeningen voorgeschoteld krijgt, maar de oefeningen worden aangepast aan uw noden.

Daarop volgende behandelingen

Deze behandelingen duren 15 minuten. Iedere behandeling wordt de patiënt hergeëvalueerd om zijn objectieve progressie vast te stellen.  Na een behandelingstermijn van 4 tot 6 weken nemen de klachten af. Naarmate de klachten minder worden zal de duur tussen elke behandeling groter worden.

De pijn zal dan sterk zijn afgenomen. Indien de behandeling nu zou worden stopgezet worden er symptomen behandeld en niet de oorzaak. Daarom wordt de behandeling soms verder gezet.

In bepaalde gevallen wordt de behandeling preventief. In die gevallen is de oorzaak niet te verhelpen en is een chiropractische behandeling een gezond alternatief voor overvloedig gebruik van pijnstillers en/of ontstekingwerende middelen.De raadplegingen gebeuren altijd op afspraak. Indien belet gelieve 24 uur op voorhand te verwittigen.

De mutualiteiten voorzien 5 maal per jaar 10 euro terugbetaling. Het onafhankelijk ziekenfonds voorziet 10 terugbetalingen per jaar.

Sport

Sporten is gezond. Een betere slogan is: sporten met mate is gezond.

Topsport is eerder belastend voor het lichaam. Daarom is een goede begeleiding heel belangrijk. Chiropractie kan hier een grote rol spelen.

Topsport

Ook hier is preventie heel belangrijk. Zoals reeds vermeld wordt twee derden van de ernstige kwetsuren voorafgegaan door een klein ongemak. Dit ongemak zorgt op termijn, indien niet behandeld, voor ernstige complicaties. Belangrijk is te weten dat 60% van de kwetsuren non-contact kwetsuren zijn en opgelopen worden tijdens het lopen.

Dus is tijdige interventie is het belangrijkste.

Tijdig ingrijpen en de oorzaak aanpakken is gelijk aan een vlug herstel!

De chiropractor streeft ernaar het bewegingsstelsel zo perfect mogelijk te laten functioneren zodat klachten vermeden worden. Ons lichaam reageert op prikkels van buitenaf (voorbeeld:slecht bewegend gewricht). Als die prikkels gecontroleerd kunnen worden, is de kans dat er complicaties optreden veel minder groot. Samengevat: de input wordt gecontroleerd zodat de output optimaal is.Door een chiropractische controle wordt gezorgd voor een zo goed mogelijk functioneren van de gewrichten en de spieren.

Wanneer ons lichaam goed kan bewegen en functioneren, zorgt dit voor het optimaliseren van onze mogelijkheden, betere prestaties en minder kwetsuren.

Eenmaal de functie hersteld is gaan we over tot het stabiliseren van de romp: CORE STABILITY. Een goede rompstabiliteit zorgt voor minder kwetsuren en betere prestaties.

Als we dit extrapoleren naar de sportwereld kunnen we iedere speler individueel testen op zijn zwakheden om op deze basisprogramma op te stellen specifiek aan de noden van die speler. Zo geven we iedere sportman de gepaste input.

Welke input kan er worden getest? Enkele voorbeelden:

 • Coördinatie
 • Evenwicht
 • Reactiesnelheid
 • Joint-play van ieder afzonderlijk gewricht
 • Range of motion van ieder gewricht
 • Proprioceptie van ieder gewricht
 • Kracht van iedere spier
 • Toniciteit van de bepaalde spiergroepen
 • Stabiliteit van de romp
 • Stabiliteit van het bekken
 • Endurence (uithouding) van de spieren
 • Notitie van ieder klein fysisch ongemak

Via deze informatie kunnen we een profiel van de sporter samenstellen en kunnen we de zwakheden wegwerken aan de hand van een individueel programma . Door preventief en individueel in te grijpen kunnen ernstige kwetsuren vermeden worden en verbeteren de prestaties, zeker wanneer dit tijdens de jeugdjaren gestart wordt.In dat verband werkte chiropractor M. Schotte samen met toonaangevende deskundigen op het gebied van de functionele revalidatie: Dr. Craig Liebenson (USA),  Prof. Stuart Mc Gill (Canada), Dr James George (USA) en Prof. Pavel Kolar van de Prague school of rehabilitation . Chiropractor Schotte werkt samen met tal van sporters, hieronder enkele: Lorenzo Staelens (voetbal) Jonathan Borlée (atletiek) Kevin Borlée, Olivia Borlée, Jochen Deweer ( wielrennen en piste), Mathias Legley (wielrennen), David Broche (triatlon), Charlene Ottevaere ( triatlon) Tom Lahousse (motocross) en team Katusha.

Recreatief sporten en oefenen

Sporten is gezond en belangrijk. Door toedoen van werk, televisie en computer wordt er veel te weinig bewogen. Dit werkt rug-en nekklachten in de hand. Dit geldt voor jong en oud. Hoe kan ons lichaam bij niet bewegen sterk en goed ontwikkelen tijdens onze groeifase? 2 uur beweging per week op school is angstaanjagend weinig.Op jonge leeftijd enerzijds wordt de basis gelegd om op latere leeftijd rugklachten te vermijden.

Wandelen is een beweging die heel goed is voor het lichaam. Het zorgt voor het verbeteren van je houding, de tonificatie en het evenwicht van de rugspieren. Linker been naar voor zwaaien en tegelijkertijd de rechterarm naar voor bewegen. Dit gaat de rugspieren stimuleren en uw houding verbeteren.

Dus: laat u kinderen bewegen, spelen, sporten!

Anderzijds zijn oefeningen een belangrijk middel in de revalidatie van chronische problemen. Zelfbehandeling is de beste behandeling

Let wel, raadpleeg steeds uw chiropractor alvorens te oefenen, hij zal u begeleiden. Niet iedere oefening is geschikt voor uw specifiek probleem. De oefeningen moeten op een juiste manier uitgevoerd worden. Ook is het tijdstip waarop bepaalde oefeningen uitgevoerd worden heel belangrijk.

TIP: Wat is de ideale zithouding aan uw bureau? Er is er geen. Verander constant van houding. Zit recht, schuin, ene been over het andere, voeten op uw bureau, sta recht...

© Chiropraxie-Schotte.be is een website van Schotte, Michael (NP) BTW 0821.355.814
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Oude Veurnestraat 1D 8900 Ieper

Powered by LMD | Cooked and Spiced by Tasty Creations